“Kamu Diplomasisi ve Sivil Toplum” Çalıştayı Yapıldı
TİKA ve TASAM Kamu Diplomasisi Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Kalkınma Yardımlarının Etkin Kullanımında STK’lar ve Kamu Diplomasisi” konulu çalıştay, 21 Eylül 2010 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin değişik şehirlerden gelen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılan çalıştayda kamu diplomasisinin Türkiye açısından önemine vurgu yapıldı.
Şensoy:”Ortak misyon ve vizyon”
Çalıştayın açılış konuşmasını Kamu Diplomasisi Enstitüsü Başkanı Süleyman Şensoy yaptı. Konuşmasında sivil toplum kuruluşlarının önemine değinen Şensoy, STK’ların aldığı insiyatiflerin Türkiye’nin yeni açılımlar yapma konusunda stratejik değere sahip olduğunu söyledi.
Kamu diplomasisi araçlarının sivil toplum örgütlerinde etkin kullanımının başarılı sonuçlar getireceğini belirten Şensoy, “ülke politikası ile birlikte bazen aktif bazen proaktif olarak, uygulama alanında çalışan insanların çok farklı tecrübeleri ile çalışılması gereklidir” dedi.
Ülkenin vizyonununu tamamlayıcı bir misyon sahibi olmanın uluslarararası alanda başarı sağlayacağını ifade eden Şensoy, “ortak misyon ve vizyon beraberliği çerçevesinde hareket edersek, önümüze koyduğumuz hedefleri rahatlıkla gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.
Son olarak reel politik odaklı bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Şensoy, hamaset ile bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti, kalkınma yardımlarında temel argümanın balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek olması gerektiğinin altını çizdi.
“Türkiye ve Kamu Diplomasisi”
Dört ana oturumdan oluşan çalıştayın öğleden önceki oturumlarının başkanlığını Kamu Diplomasisi Enstitüsü Direktörü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Özkan yaptı. Öğleden önceki oturumlarda; Emekli Büyükleçiler Murat Bilhan ve Ömür Orhun yeni uluslararası sistemin parametreleri ve sivil toplum örgütlerinin artan etkinliği ile bu sistemde Türkiye’nin jeopolitik önemine değindiler. Kocaeli Üniveristesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Bağce ABD’nin kamu diplomasisi etkinliklerinden örnekler verirken; Turgut Özal Üniveristesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Taş ise Çin’in kamu diplomasisi uygulamalarını anlattı.
“Kamu Diplomasisi ve Sivil Toplum Örgütleri”
Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda ise; Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ertan Efegil Türk dış politikası perspektifinden kamu diplomasisini değerlendirirken, Marmara Üniveristesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Doğan ise Türkiye’nin etkili bir kamu diplomasisi yürütebilmesi için sahip olduğu imkanlara dikkat çekti. Kocaeli Üniveristesi öğretim üyesi Prof. Dr. Samir Salha ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Canbolat da Türkiye’nin sivil toplum örgütlerini etkin bir kamu diplomasisi aracı olarak kullanılabilmesi için yapması gerekenleri detaylı bir şekilde ortaya koydular.
Katılımcıların soru ve katkılarıyla interaktif olarak gerçekleştirilen çalıştay, katılım sertifikalarının dağıtılmasıyla sona erdi.
“Kamu Diplomasisi Çalıştayları sürecek”
TİKA ile ortaklaşa gerçekleştirilen sivil toplum çalıştayı, ülkemizde kamu diplomasisi etkinliği açısından model bir çalışma niteliği taşıyor. Kamu Diplomasisi Enstitüsü, benzer bilimsel çalışmaları farklı kurumların işbirliği ile gerçekleştirmeyi hedefliyor.